Mübarek Ramazan ayında Müslümanlara farz olan farzların yanı sıra orucun sağlığa sayısız faydaları vardır. İyileştirilmiş kilo yönetimi ve daha sağlıklı kan hücresi yenilenmesinden daha iyi kalp fonksiyonuna ve damar sağlığına kadar oruç tutmak, genç, formda ve sağlıklı kalmanın oldukça önemli bir yöntemi haline geldi.
Bununla birlikte, orucun sayısız faydalarından haberiniz yoksa, bunlardan bazılarına aşağıda bir göz atın:
Detoks
Tüm katı maddelerden uzak durmak ve sıvılarla birkaç gün hayatta kalmak, insan vücudunu temizlemenin ve detoksifiye etmenin harika bir yoludur; temizlenmiş bir sindirim sistemini teşvik ederken organların işlevini iyileştirmek – kan dolaşımını iyileştirmek ve vücuttaki zararlı toksinlerden kurtulmak.
İştah Bastırıcı
Hiç doyduğunuzu anlayamadığınız hissine kapıldınız mı? Yoksa sırf can sıkıntısından yemek mi? Oruç tutmak bu sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Gününüzü yemek dışında her şeye göre yapılandırarak, vücudunuz sonunda her zaman aç hissetmemeye alışır. Kutsal Ramazan ayı boyunca, zorunlu oruç tutan birçok Müslüman, oruç günü boyunca çok fazla istek duyacak, ancak oruçlarını açtıktan sonra fazla bir şey tüketemeyeceklerini fark edeceklerdir. Bunun nedeni, uzun bir süre boyunca midenize ne kadar az şey koyarsanız, midenin o kadar fazla küçülmesi ve az miktarda yemekten sonra kendinizi tok hissetmenize yol açmasıdır.
Vücudumuz ne sıklıkta yemek yediğimize alıştıkça, birkaç günlük aralıklı oruç uzun vadede iştahımızı büyük ölçüde azaltabilir. Orucu bozduğunuzda, mide küçüldüğü için insan vücudu rahat bir şekilde büyük miktarda tüketemez – bu da normalden daha küçük bir yemekten sonra kendinizi tok hissetmenize neden olur. Bu süreç aynı zamanda vücuttaki tiroid hormonu üretimini arttırır ve bu süreçte metabolizmanızı hızlandırır.
Metabolizma
Oruç tutmanın en bariz sonuçlarından biri obeziteyi azaltmaktır; oruç, karaciğer enzimlerini kolesterolü ve yağları parçalayarak safra asidine dönüştürür ve bu da ısıya dönüşür – sonuçta daha hızlı metabolizmayı uyarır. Doğal olarak oruç, vücuttaki açlık hormonu seviyesini düşüren iştahı da azaltır. Bir süre oruç tuttuktan sonra porsiyon boyutlarınızın önemli ölçüde daha küçük olduğunu görebilirsiniz.
Kilo kaybı
Oruç terimi, aynı anda yiyecek veya içecekten veya hatta her ikisinden de kaçınmak anlamına gelir. İnsan vücudu açlık sürecinden geçerken, önce depolanan enerjiyi kullanmak ve yakmak için vücut yağa dönüşür.
Bağışıklık sistemi büyük ölçüde beyaz kan hücrelerinden oluşur ve oruç tutmak, vücudunuzu eski beyaz kan hücrelerini geri dönüştürmeye teşvik eder ve bu da daha sağlıklı, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile sonuçlanır. Vücudunuz tekrar yiyecek tükettiğinde, vücudunuz trombositlerinizle birlikte kırmızı ve beyaz kan hücrelerinden oluşan kök hücreleri yeniler.
Bağışıklık sistemi
Oruç tutmak, sindirime odaklanmak yerine bağışıklık sistemine ve metabolizmaya odaklandığı için insan vücudunda iyileşmeyi destekler ve bu süreçte kas büyümesini daha da artırır.
Bağışıklık sistemi büyük ölçüde beyaz kan hücrelerinden oluşur ve oruç tutmak, vücudunuzu eski beyaz kan hücrelerini geri dönüştürmeye teşvik eder ve bu da daha sağlıklı, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile sonuçlanır.
Tansiyon
Vücudun tuz alımının azalması ve idrar yoluyla tuz kaybı vücudun kan basıncını düşürür.
Geliştirilmiş Kardiyovasküler Fonksiyon
Oruç tutmak, daha sağlıklı bir kalbe yol açabilir, kolesterolü düşürür ve gelişmiş kan damarı büyümesiyle birlikte gelişmiş kas performansını destekler.
Akıl sağlığı
Oruç ayrıca zihni dengelemek ve zihinsel stresi azaltmak için önemli ölçüde uzun bir yol kat eder. Orucun zihni güçlendirdiği de bilinmektedir. odaklanmayı keskinleştirin ve zihinsel netlik sağlayın – bunun başlıca nedeni kalori, şeker ve tuz alımındaki azalmadır.
Blood Sugar
Açlık sürecinde, glikoz seviyeleri stabilize olur ve sonuç olarak tip 2 diyabetin önlenmesine yol açabilir.