Ramazan Ayı

Ramazan, İslami takvimde dokuzuncu aydır ve ilk meydana geldiği havayı ifade eden ‘kavurucu sıcak’ anlamına gelir. Günümüzde dünyanın her yerindeki Müslümanlar Ramazan’ı kutlarlar ve bazılarının sıcakta uzun oruçlar yaşarken bazılarının yaşamaz. Ramazan, oruç tutma, günahlardan sakınma ve Yaratıcımız olan Allah (c.c) ile bağları güçlendirme ayıdır.

Ramazan ayı boyunca, engelli olmayan her Müslüman yetişkin için oruç tutmak zorunludur. Oruçtan muaf olanlar, ergenlik çağına gelmemiş çocuklar, adet gören, hamile veya emziren kadınlar, yaşlılar, hastalar, ilaç kullananlar ve sağlık nedenleriyle oruç tutamayanlar.

Orucunu bozan veya sağlık nedenleriyle orucunu tutamayan kimse, fakirleri doyurmak için fidye vermelidir. Orucunu kasten bozan kimsenin fidyeden daha ağır bir ceza olan kefaret ödemesi veya 60 gün oruç tutması gerekir.

Ramazanın Önemi

Ramazan ayının 27. gecesi Cebrail meleği Kuran’ı vahyetmek için Hz. Muhammed’e (sav) geldi. Peygamber efendimiz (s.a.v.) 40 yaşında Hira Mağarası‘nda iken Cebrail meleği yanına geldi.

O Ramazan ayıydı ki, içinde ilâhî hidâyetin apaçık delilleri ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın açık delilleri bulunan Kur’an, bütün insanlara hidayet rehberi olarak ilk olarak o ayda indirildi. Sizden kim bu aya şahitlik ederse, onu oruçlu tutsun.

Surat Al-Baqarah, 2:185

Kendisine vahyedilen ilk sûre, “pıhtı” anlamına gelen Alak sûresidir. Bu sureden ilk beş âyet nazil olmuştur ve şöyle tercüme edilmiştir:

Yaratan Rabbinin adıyla oku. İnsanı yapışan bir maddeden yarattı. Oku, Rabbin cömertlerin en cömertidir. Kalemle öğreten. İnsana bilmediğini öğretti.

19 ayetten oluşan bu sure, Hz. Peygamber efendimize (s.a.v.) bir Yaratıcının olduğunu tasdik etmesi bakımından çok önemlidir.

2023 ramazan ne zaman

2023 yılında Ramazan ayı 23 Mart Çarşamba günü başlayacak ve 21 Nisan’da Ramazan Bayramı kutlamaları ile sona erecektir.

Son 10 Günün Önemi

Pek çok Müslüman, Kuran’ın Ramazan ayının 27. Gecesi olarak bilinen Kadir Gecesi‘nde indirildiğine inanır ve bu gece ve günleri Müslümanlar için çok önemli kılar. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar bu günleri ve geceleri dua ederek, sadaka vererek ve hayır işleriyle en iyi şekilde değerlendirmeye çalışırlar. Bu son 10 gün, kişinin kendini düşünmesi ve Allah‘tan bağışlanma dilemesi için iyi bir zamandır.

Peygamber efendimiz (s.a.v.) bu son 10 gün boyunca itikafa girer, burada zikir, dua, dua ve Kur’an okuma şeklinde Allah‘a (c.c) ibadet ederek camide kalırdı. İtikaf yapmak, Ramazan’ı en iyi şekilde değerlendirmenin güzel bir yoludur.

Son 10 Gün Duası

Bu 10 gün boyunca herhangi bir dua yapılabilir, ancak bazıları özellikle teşvik edilir.

Kadir Gecesi‘nde ve Ramazan‘ın son 10 gecesinde Allah‘tan (cc) mağfiret dilemek için şu dua okunmalıdır: “Allaahumma innaka ‘afuwwun, tuhibb al-‘afwa, fa’fu ‘anni” Bu dua şu şekilde tercüme edilir: “Allah’ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.

Shares:
Show Comments (0)
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir