İslam’da sadaka, yalnızca Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla ve karşılığında bir karşılık beklemeden yapılan gönüllü bir sadaka anlamına gelir. Arapça’da ‘sadaka‘ kelimesi, kelimenin tam anlamıyla ‘doğruluk‘ anlamına gelir ve samimiyet anlamına gelen ‘sidq’ kökünden gelir; Sadaka’nın, sağlıklı ve dengeli bir topluma götüren imanın samimiyeti ve salih bir davranış olduğunu ima etmek.
Kuran ve Sünnet, sadaka vermenin önemini defalarca vurgular ve Allah (cc) sadaka veren kişiye pek çok fayda ve fazilet vaat etmiştir. Düzenli olarak sadaka vermenizin nedenleri şunlardır:
Sadaka Hastalığı İyileştirir ve Ölümü Önler.
Peygamber efendimiz (sav) “Hastalarınıza sadaka verin” buyurmuştur. (Saheeh al-Jaami) Sevdikleriniz hastalandığında, hastalığı iyileştirmek ve kötü kaderi önlemek için çok sadaka vermeniz tavsiye edilir. Peygamber efendimiz (sav) ayrıca şöyle buyurmuştur: “Sadaka, Rabbin gazabını yatıştırır ve kötü bir ölümü önler.” (Tirmizi)
Sadaka, Sıkıntıları Kolaylaştırır, Felaketleri Giderir
Hz.Muhammed (s.a.v.) “Zaman kaybetmeden sadaka verin, çünkü o musibetlere engeldir” buyurmuştur. (Tirmizi)
Biz Müslümanlar olarak bu hayatın bir imtihan olduğuna ve imtihan olmanın bir yolunun da zorluklarla olduğuna inanıyoruz. Allah (cc), imanımızı sınamak için imtihanlar veriyor. Zor bir zamanda sadaka vermek, güçlü bir imanın ve Allah’a şükrün göstergesidir ve insanın durumunu ancak Allah (cc) sonsuz merhametiyle değiştirebilir.
Allah (cc) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “Allah dilediğini siler, dilediğini sabit kılar, çünkü kitapların anası O’nundur.” (Raad Suresi, 13:39)
Sadaka, Dünya ve Ahiret Yatırımıdır
Yatırımın geri dönüşü, normalde hayır işlerine para harcamakla ilişkilendirilecek bir şey değildir, ancak Allah (cc) sadaka verdiğimizde zenginliğimizi, rızkımızı artıracağını ve bize dünyada ve ahirette başarı getireceğini vaat ediyor.
Şüphesiz, sadaka veren erkekler, sadaka veren kadınlar ve Allah’a güzel bir borç verenler var ya, işte onlara kat kat verilir ve onlar için yüce bir mükâfat vardır.
Al Hadeed 57:18
Sadaka Günahlara Kefaret Eder
Kıyamet gününde hepimiz, işlediğimiz büyük ve küçük günahların hesabını vereceğiz. Ne kadar uğraşırsak uğraşalım insanız ve günah işlemek kaçınılmazdır. Bu nedenle günahlarımıza kefaret için düzenli olarak sadaka vermemiz önemlidir.
Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Suyun ateşi söndürdüğü gibi, sadaka da günahları söndürür.” (İbn Mace)
Sadaka Cennet Kapılarından Biridir
Sadaka cennetin 8 kapısından biridir. Bu kapıdan sadece anne babasına, yetimlere, dul kadınlara, hastalara ve muhtaçlara Allah yolunda sadaka veren ve sadaka veren müminler girebilir. Sadaka vermek, bu kapıdan cennete girme sevabı verir.
Sadaka Kıyamet Günü Gölgeniz Olacaktır
50.000 yıl sürecek, güneşin tam tepemizde olacağı bir günde hepimiz kıyamet gününde Allah’ın (cc) gölgesinde bulunacak yedi kişiden biri olmayı umacağız. Gizli sadaka veren yedi kişiden biridir.
Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü müminin gölgesi sadakasıdır.” (Tirmizi)
Sadaka Nefsi Arındırır
Hayattaki amacımız, Allah yolunda ibâdet ve salih amellerle hakka ulaşmak için cihad etmektir ve Allah yolunda harcamadan insan hayra ulaşamaz. Malımız Allah’ın bir imtihanıdır ve hatta yük de olabilir, onu nasıl harcadığımızdan sorumluyuz. Dünya arzularını söndürmek ve ahiret sevabına kavuşmak için sadaka vermeliyiz.
Sevdiğiniz şeylerden (karşılıksız) vermedikçe asla iyiliğe ulaşamazsınız. Ve ne harcarsanız; Şüphesiz Allah onu bilir.
Al Imraan 3:92
Sadaka, Duaların Kabulü İçin Bir Araçtır
Bir Müslüman, sadaka da dahil olmak üzere yaptığı salih amellerden dolayı Allah’tan duasının kabul olmasını isteyebilir. Buna bir misal, Müslim ve Buhari’de rivayet edilen, üç kişinin bir mağaraya girip bir kayanın düşerek çıkış yollarını kapatmasıyla ilgili sahih hadislerdir. Yaptıklarının en güzeliyle Allah’tan kendilerini kurtarmasını dilediler.
Sadaka Topluma Denge Getirir ve Topluma Fayda Sağlar
Yetimlere, dullara, hastalara ve muhtaçlara sadaka vermek, zenginliği paylaşarak çok daha adil bir toplumda yaşamamızı sağlar. Sadaka sadece para vermek anlamına gelmez, her türlü iyilik olabilir.
Peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Kardeşine gülümsemen sadakadır. İnsanların yollarından taşları, dikenleri, kemikleri kaldırman sadakadır. Hilâfete hidâyet etmen sadakadır.” (Buhari).
Sadaka, tüm topluma fayda sağlamak ve daha iyi bir toplum için savunmasız olanlara bakmakla ilgilidir.
Sadaka, Öldükten Sonra Mükafat Kazanmanın Bir Yoludur
Sadaka-i cariye vererek hem kendiniz hem de sevdikleriniz için sürekli ödül kazanarak ahirete yatırım yapabilirsiniz.
Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse öldüğü zaman üç şeyden başka ameli kesilir: Sadaka-i cariye (sürekli sadaka); Fayda veren bir ilim veya kendisine (ölüye) duâ eden salih bir evlât.”